Alles over een uitvaart in Zwolle

Crematorium Kranenburg Zwolle

Als de Tweede Wereldoorlog niet zou hebben plaatsgevonden dan was crematorium Kranenburg het tweede crematorium in Nederland geweest.

De Vereeniging tot invoering der lijkverbranding in Nederland (later omgedoopt tot de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie) kocht in 1942 een stuk grond bij Kranenburg. Het was dezelfde vereniging die in 1913 Crematorium Westerveld (Driehuis) had gebouwd in een tijd dat cremeren officieel nog was verboden. De crematisten van het eerste uur zagen in Zwolle een geschikte plek om een crematorium te bouwen. Maar door de oorlog was er een gebrek aan grondstoffen waardoor de bouw moest worden uitgesteld. Uiteindelijk zou crematorium Dieren het tweede crematorium van het land zijn (opening in 1954).

In Zwolle moest men nog vele decennia wachten voordat het crematorium haar deuren zou openen. In 1984 werd crematorium Kranenburg in gebruik genomen. Het crematorium werd gerealiseerd in opdracht van Monuta en de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie.

Het crematorium is in 1991 en in 1998 ingrijpend verbouwd. Deze verbouwingen waren nodig om in te kunnen spelen op de veranderende wensen in de markt.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van het cremeren in Nederland? Kijk dan in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk geschiedenis cremeren.

Faciliteiten

Crematorium Kranenburg heeft de beschikking over één aula die ruimte biedt aan maximaal 450 personen (waarvan 150 zitplaatsen). Voordat de plechtigheid begint wordt de familie ontvangen in de familiekamer. Daar kunnen zij voor de plechtigheid nog even zitten en wat drinken. De andere bezoekers worden ontvangen in de ontvangsthal.

De aula is voorzien van alle moderne faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. De meeste plechtigheden in crematorium Kranenburg duren een half uur. Daarna wordt er vaak een condoleance gehouden die ook een half uur duurt. Crematorium Kranenburg beschikt over een uitgebreid assortiment aan mogelijkheden op het gebied van catering. Families kunnen kiezen voor de standaard koffietafel met cake, maar warme bittergarnituur met een borrel behoort ook tot de mogelijkheden.

Ovenruimte Kranenburg

Crematorium Kranenburg beschikt over een nieuwe crematieoven. De oude ovenruimte is recent vervangen en de nieuwe ruimte is helemaal aangepast aan de veranderde wensen van nabestaanden. Zo is de ruimte nu heel representatief en kunnen nabestaanden als ze dat willen aanwezig zijn bij de invoer. De oven is zo gebouwd dat deze ook geschikt is om heel corpulente overledenen in te voeren.

Als u meer informatie wil over cremeren in het algemeen, denk bijvoorbeeld aan de temperatuur in een oven of wilt u weten of een crematie vervuilend is. Kijk dan in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk cremeren.

Overlijden in regio Zwolle melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206