Alles over een uitvaart in Zwolle

Condoleance in Zwolle

Na de uitvaartplechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. De vorm waarin condoleances worden gehouden is de laatste jaren sterk veranderd. Waar mensen vroeger meestal wat koffie lieten serveren en cake of droge broodjes met kaas is het vooral op culinair gebied veranderd.

Tijdens de condoleance kunnen bezoekers van de uitvaart de familie condoleren met het verlies van hun overleden dierbare. Dit is overigens niet altijd het geval, want sommige families willen na de plechtigheid liever even rustig zitten zonder de hele tijd te moeten opstaan om iedereen een hand te geven. Als de familie dat wil dan wordt dit meestal even aangegeven door de uitvaartleider. De dagen rond een uitvaart zijn vaak enorm vermoeiend en uiteraard emotioneel voor de directe nabestaanden. Na de uitvaart zijn ze dan ook helemaal kapot en willen ze even bijkomen.

Tijdens sommige condoleances wordt nog kort wat gezegd. De invulling kan helemaal naar wens van de familie verlopen. Als men wil dat er live muziek wordt gespeeld tijdens de condoleance dan is dat ook een optie.

Chinese rijsttafel in plaats van cake

Familieleden en vrienden wonen vaak ver uit elkaar. Tijdens een uitvaartplechtigheid komen ze elkaar soms na lange tijd voor het eerst weer tegen. Na de plechtigheid willen mensen graag bijpraten waardoor de condoleance soms wat meer weg heeft van een reünie.

Steeds meer families maken er ook echt een soort van reünie van. Ze willen de belangstellenden de gelegenheid bieden om de tijd te hebben om samen te zijn. In plaats van koffie en thee laten ze bier en wijn serveren. Ook worden er steeds vaker borrelhapjes geserveerd tijdens de condoleance.

Families kunnen het ook prettig vinden om na de uitvaart te eten met elkaar. Dat kunnen ze doen in het crematorium of in de aula bij de uitvaartondernemer maar het is natuurlijk ook mogelijk om dit te doen in een van de Zwolse restaurants of eetcafés. Wanneer nabestaanden langere tijd samen willen zijn is het wel verstandig dat ze dit van te voren goed overleggen met de betreffende locatie. Crematorium Kranenburg moet de tijd er voor kunnen inplannen om te voorkomen dat er per ongeluk twee families tegelijk in de koffiekamer zitten.

Mensen willen tegenwoordig ook vaker het leven van de overledene vieren in plaats van heel sober en verdrietig samen te zijn. Het komt dan ook regelmatig voor dat er tijdens de condoleance een toost wordt uitgebracht op de overledene.

Condoleance in de kroeg of theater

De meeste condoleances worden gehouden in een uitvaartcentrum of in crematorium Kranenburg. Maar het is ook mogelijk om de condoleance te laten plaatsvinden op een andere locatie. Zo kan de familie er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te doen in de lievelingskroeg van de overledene of in een partycentrum. Er zijn in Zwolle heel veel mooie locaties die bijzonder geschikt zijn als locatie voor een condoleance. Mogelijk weet u zelf een mooie locatie of vraag het anders aan uw uitvaartondernemer. Sommige families vinden het prettiger om na de uitvaarplechtigheid ergens anders heen te gaan en niet in het crematorium of uitvaartcentrum te blijven hangen. Een andere locatie werkt voor hen soms meer ontspannen.

Thuis condoleren

Het is natuurlijk ook mogelijk om de condoleance thuis te houden. Het is dan alleen wel verstandig om goed te bedenken of alle belangstellenden wel in de huiskamer passen. Als dat het geval is dan kan het eigen huis een prima locatie zijn voor een condoleance.

Een voordeel van een condoleance in eigen huis is dat u de kosten goed onder controle kunt houden. Dat kan door zelf te zorgen voor de catering, u kunt ook een familielid vragen om dit te verzorgen of vraag uw uitvaartverzorger om u hierbij te helpen.

Een nadeel van een condoleance in eigen huis is dat de nabestaanden heel veel dingen moeten regelen. Denk daarbij aan de catering, zijn er genoeg stoelen thuis, wie zorgt voor de bediening etc? Het is het ook mogelijk om dit te laten verzorgen door de uitvaartondernemer, die weet uit ervaring precies wat er allemaal geregeld moet worden. De uitvaartondernemer kan de familie ontzorgen door de condoleance te regelen zodat de nabestaanden zich geheel kunnen richten op het afscheid.

Online condoleren

Nabestaanden kunnen op het internet een gratis online condoleanceregister aanmaken op Condoleance.nl. Het register blijft twee maanden online staan. Daarna kan men het register gratis uitprinten of het tegen betaling laten afdrukken in een boek. Het is ook mogelijk om het register langer dan twee maanden online te laten staan. In dat geval wordt een bijdrage gevraagd per maand of voor een langere periode.

Overlijden in regio Zwolle melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206