Alles over een uitvaart in Zwolle

Waar hou je de uitvaartplechtigheid

De meeste Zwollenaren kiezen er traditioneel gezien voor om de uitvaartplechtigheid te houden in de kerk, het uitvaartcentrum of in de aula van crematorium Kranenburg. Soms wordt ook de aula bij de vijver van begraafplaats Kranenburg gebruikt, maar de meeste families houden daar alleen een korte laatste groet aan de overledene voordat hij of zij wordt begraven. Bij een begrafenis op het R.K. Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan wordt doorgaans gebruik gemaakt van de kapel op de begraafplaats.

Deze traditionele locaties zijn doorgaans helemaal voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. Denk dan aan een goede geluidsinstallatie, een orgel of piano en televisieschermen.

Wanneer de plechtigheid plaatsvindt in de aula van crematorium Kranenburg of begraafplaats Kranenburg hoeven de belangstellenden zich na de plechtigheid niet eerst te verplaatsen naar een andere locatie. Alles vindt plaats op dezelfde locatie en dat kan handig zijn voor mensen die slecht ter been zijn.

Op de andere begraafplaatsen in Zwolle (begraafplaats Meppelerstraatweg, begraafplaats Voorst, begraafplaats Windesheim, begraafplaats Bergklooster, Joodse begraafplaats) is geen voorziening aanwezig voor het houden van een uitvaartplechtigheid.

Plechtigheid in de kroeg, sportkantine of eigen achtertuin

Het staat families helemaal vrij om naar eigen wens een locatie te kiezen waar de uitvaart gehouden kan worden. Het komt steeds vaker voor dat Zwollenaren afwijken van de traditionele aula’s. Deze families kiezen vaak voor een locatie die iets heeft betekend voor de overledene of een locatie die hen gewoon erg aanspreekt.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een uitvaartplechtigheid te houden in een kroeg in het centrum van Zwolle of in de sportkantine van de voetbalclub waar de overledene altijd vrijwilligerswerk deed. Het is ook mogelijk om de plechtigheid te houden in een zaal bij een partycentrum. Het is maar net welke locatie het meest aanspreekt. Sommige families vinden het prettiger om de uitvaartplechtigheid juist niet te houden op een traditionele plek omdat ze vinden dat bijvoorbeeld de aula van het crematorium te beladen is voor hen.

Het komt regelmatig voor dat Zwollenaren besluiten om het leven van de overledene te vieren. Zij willen geen uitvaart waarbij mensen om de beurt plaats nemen achter het katheder en hun verhaal doen. Ze willen vaak ook liever geen cake en droge broodjes met kaas, maar ze willen toosten op het leven van hun overleden dierbare.

Er zijn heel veel verschillende locaties in Zwolle die zich heel goed lenen voor een uitvaartplechtigheid. Uw uitvaartondernemer kan voor u contact opnemen met de betreffende locatie en vragen naar de mogelijkheden. Natuurlijk is het ook mogelijk dat families zelf overleggen met de locatie.

Uitvaart in de eigen achtertuin

Wanneer een familie de beschikking heeft over voldoende ruimte om alle verwachte belangstellenden te kunnen ontvangen is het ook mogelijk om de uitvaart thuis te laten plaatsvinden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de huiskamer of in de achtertuin. Een thuisuitvaartplechtigheid kan juist zorgen voor een extra persoonlijk tintje. De overledene wordt op die manier helemaal vanuit zijn of haar eigen omgeving weggebracht naar het graf of crematorium.

Overlijden in regio Zwolle melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206